Dilemma

Børneteater Avisen, Randi K. Pedersen


Med et hårdtslående mix af den populære stand-up comedygenren og et dybt alvorligt samfundsproblem bringer Teatertruppen Replikken sig igen i front som debatteatrets fornyereTRÆFSIKRE PROVOKATIONER

Måske er vold gavnligt for erhvervslivet. Grov vold er i hvert fald et samfundsaktiv, der sætter folk i arbejde - mange folk. Det er ren logik, når Morten Markussen, stand-up komiker på gennemrejse, remser op og tæller sammen, hvilke menneskelige og økonomiske ressourcer der bruges på at bringe voldsofre på fode igen. Så derfor - på med vanten, bliv voldskriminel og sæt samfundshjulene i gang.
Det er snak lige ud af posen, hvor provokationerne uophørligt slår ned med militær præcision og enorm træfsikkerhed. Mens kvitteringen falder prompte i form af forargede grin fra de unge tilskuere, der desværre ikke kan efterkomme Mortens ønske om et par saftige volds-vitser til aftenens stand-up show.
Til gengæld får de den tvivlsomme oplevelse at skulle høre på de grovheder, manden allerede kan.
Bedre bevis på, at Replikkens nye ungdomsforestilling om volden og dens ofre går rent ind, kan næppe forlanges.
Årsagen til den store succes hos tilskuerne - selv når de bliver hevet op på gulvet for at spille med - skyldes uden tvivl både tema og den valgte, kunstneriske form. Hvor René Foshammer på fremragende måde på en gang udnytter og holder distance til rollen som stand-up komiker. Måske en indirekte kommentar til det USA-importerede Kulturfænomen.

MAKSIMAL TILSTEDEVÆRELSE

Vitserne flyver om ørerne på folk, den ene værre og mere afskyvækkende end den forrige. Serveret med al den lynsnare frækhed, der er det halve af stand-up' ens udtryk, og som kræver maksima tilstedeværelse af sin udøver.
I hvert fald, hvis han vil opnå det medspil fra publikum, der er nødvendigt for at forestillingen, som er helt uden ydre virkemidler, kan lykkes. Det er lige så genialt, som det er oplagt at vælge den p.t. mest populære genre blandt de helt unge, når man vil i kontakt med dem.

Så altså går den velspillende René Foshammer til biddet og anbringer sig i slipstrømmen fra amerikanske berømtheder som Eddie Murphy.
Og der gør han sig godt med en direkte, pågående stil og en snert af friskfyr brutalitet, som gør ham troværdig og holder folk i ånde. Ikke helt sikre på om skuespilleren virkelig mener det, han står og lukker ud. Hvilket er en hel del.
På forbløffende kort tid får tilskuerne smækket stort set alle væsentlige faktorer på bordet, der berører vold og anden ungdomskriminalitet. Lige fra bevidstløst overtagne amerikanske gadenormer til det danske straffesystems iboende tåbelighed. 


For så på falde rebet at få serveret en pointe, der sætter det hele i skarpt relief.
På den måde lades ingen i tvivl om, at målet med det hele er at skabe debat.
Alligevel befinder ”Dilemma” sig tydeligvis 25 jubilæumsår fra det oprindelige debatteaters belærende kedsommelighed. 


Med sin nye forestilling cementerer Teatertruppen Replikken efter succes'en ”Majbrit” sin position som en af tidens mest nødvendige og suveræne produktudviklere på teaterområdet.

Ny rådgivning, for unge voldsofre blev lancere i Esbjerg.

Forestillingen Dillema var et af dagens indslag.


Esbjeg Onsdag´s Peter Møller Nielsen.


Stærkt spil om ofre for vold.


Masser af unge var med, da ny rådgivning for unge voldsofre blev lancere.

Der blev holdt pæne taler ...

Men de pæne, ofcielle taler blegnede i lyset af skuespilleren René Foshammer´s stærke enmandsshow om vold og voldsofre.

Her var en tilgang til dagens emne, som i den grad kunne fange de unges opmærksomhed.

Ikke et øje var tørt, da René Foshammer - med hjælp fra to fra salen - spillede spillet om den unge voldsmand Jonas Brian og Onkel Offer.

Påstanden var, at volden - og dermed voldsmanden - har stor betydning samfund-økonomien. Tænk blot, hvad en voldsmand, som en slags giver, sætter i gang, når han lemlæster det sagesløse offer.


Esbjerg Ugeavis´s Mai M.Christensen


Populært dilemma.


Som fredags-arrangementets absolutte højdepunkt indtog stand- upkomikkeren René Foshammer scenen med sin teater-monolog “Dilemma”.

Efter at havde postuleret, at vold er sundt og en iøvrigt en af de bedste , tegnede han et farverigt og tankevækkende portræt af voldens betydning for samfundsøkonomien.
Og her blev det unge publikum fanget i mere en én forstand. To af tilskueren måtte nemlig op på scenen og agere voldsmand og offer.


Jyske Vestkysten´s Mikael HahnThomsen.


Teaterstykket “Dilemma” fremført af stand-up komikeren 

René Foshammer gik rent ind hos de unge tilhørere.

Voldsmanden blev her fremhævet som fundsstøtte nummer et.

En arbejdsgiver, der holder i hundredevis af mennesker beskæftiget: Ambulancefolk, sygepersonale, psykiatere, politi, presse og utallige andre grene af samfundet. Offeret derimod gør intet som helst for samfundsøkonomien.

Det var vold som underholdning, men i en form, der satte voldsproblematikken i et tankevækkende relief.


© René Foshammer 2014