Kun for sjov

Børneteateravisen Kirsten Dahl.

Uh! hvor er han smart. Tror han da selv. Carsten Hvid. Den voksne familiefar i hawaii-skjorte og glatte garbadinebukser, der strå og fyrer sjofle historier og practical jokes af i sit moderigtige hjem.

Men der stikker noget under. Carsten Hvid har ikke rent mel i posen. Der er noget råddent under den glatte overflade. Det mærker vi lynhurtigt. Men hvordan og hvorledes, det hænger sammen, udløses først henimod slutningen. 

Tiden skal nemlig arbejde for at tage publikum med ind i forestillingen. Ikke som medagerende snakkedelta-gere. Men som det publikum, der forestillingen igennem reagerer med de grin, som (be)viser, at den dårligdom, som vi hører om, kan finde sted. 

Filosofien, eller den "fælde", som det unge publikum skal gå i, er, at de via deres egne reaktioner skal mærke og blive opmærksomme på, at de selv kan være med til at ødelægge andre folks liv.

"Kun for sjov" er en forestilling om mobning, hensyn, ansvar og menneskelig forståelse. Rammehistorien er fint trukket væk fra brostensbander "med rygmærker og sådan" og ind i normalitetens normaliserede gemakker. I et tv-studieagtigt hjem med golde metalflader og stilkehøje barstole møder vi Carsten Hvid, som taler i mobiltelefon og nonchalant sprætter sin post op.

De breve, han læser højt, er hård kost fra de klassekammerater, der engang udgjorde slænget. Med kølige anvisninger og hård verbaltæv får Hvid at vide, at han opførte sig som en idiot og gik langt over stregen til det jubilæum, klassen lige har holdt sammen. Og de tanker, brevene sætter i gang, får langsomt Hvid til at indse, at han drev det for vidt med sine drillerier overfor klassekammeraten Niller, som - forstår vi efterhånden - har begået selvmord, kun 38 år gammel.

Slås alvoren ud?

Mellem de korte brevoplæsninger ruller Carsten Hvid fortiden ud i bedste stand-up komediestil. 

En regn af narrestreger og practical jokes pisker ned. Heriblandt historien om, hvordan Hvid som dreng snuppede Nillers underhylere og bagefter var skyld i, at Niller stod nøgen foran alle i klassen. Og historien om, hvordan han til jubilæet ydmygede Niller ved at vælge en Lolita-dukke som den lille specia-lgave, han skulle forholde sig til.

Virker det så? Bliver vi taget på kornet? Bliver Carsten Hvids selvindsigt vores?

Der er i al fald tilkendegivende latter i rummet. De teenageunges latter er mærkbart en tvetydig blanding af benovethed, beundring, farlig følelsesfuldhed og vægelsind /afstandstagen. 

"Kun for sjov " får utvivlsomt fat i mange unge.

René Foshammer kører på bedste glatte selviscenesættelsesvis overfladespillet med charme-knappen i bund. Og stemningen skifter brat, da Carsten Hvid får anelse om, at han bærer et stort ansvar for Nillers død.

Men da jeg så forestillingen, var det som om at omsvinget ikke ramte publikum så voldsomt, som stykket (og programteksten) lægger op til. 

Måske var det den overvældende vægt og længde af den underholdningsglade komik med den mange rapt serverede sjofle historier, som kom til at flyde ind og forhindrede den efterfølgende alvor i at bide sig fast?

Spillet er svært og balancen hårfin. Faren for, at man mere husker René Foshammers veludførte spøgerier end Carsten Hvids afslutningsreplik om "at man laver ikke fis med nogen, hvis der ikke er nogen, der griner af det. Havde I ikke grinet, havde jeg ikke fundet på det", er i alt fald tilstede.

Replikken spillede ”Kun for sjov” for ottende klasser fra Frederikssund private realskole og Falkenborgskolen var i Elværket i Frederikssund hvilke gav følgende omtale og anmeldelse.

Søren Hejnfelt 8.B

Teater i Elværket

Torsdag den 22. februar var alle ottende klasser fra Frederikssund private realskole og Falkenborgskolen oppe i Elværket i Frederikssund for at se teaterstykket. "Kun for sjov". Stykket handlede om at gå i ottende klasse og lave drengestreger og hvilke konsekvenser, det får senere. Det handlede også om mobning i en ottende klasse. René Foshammer var den eneste skuespiller i stykket og spillede overbevisende godt. Han spillede Carsten, som nu var blevet voksen. Der var gået et år siden, han og hans gamle klassekammerater havde været til jubilæum.

Hans gamle ven Niels har nu begået selvmord, og han er nu i gang med at arrangere, at alle Niels’ gamle venner skal komme til begravelsen. Stykket starter med, at han taler med sin kone i telefon. Allerede der for man et indtryk af, at han er en der ikke holder sig tilbage for at lave ballade.


Han tænker tilbage på de gamle dage, da han gik i ottende klasse. Han fortæller om alle de narrestreger, han har lavet og gør grin med de andre. Under stykket får han alle tilskuerne til at grine. Han fortæller om det ene efter det andet sjove, som han har præsteret, da han gik i ottende klasse. Alle griner, og det er også et sjovt stykke. Der er bare en ting, man ikke lige med det samme hæfter sig ved. At i alle de sjove historier er det Niels, det går ud over. Som da der var en, der havde taget Niels’ tøj, og Niels kom ind i fysiklokalet kun i et håndklæde viklet omkring livet, så han lignede en anden kejser Augustus, så tog Carsten og rev håndklædet væk fra ham, så han stod splitternøgen foran hele klassen. Eller når de legede dåseskjul gemte Niels sig altid så godt, at de ikke kunne finde ham. Så fik Carsten den geniale ide, at de kunne bruge en af de andres schæferhund til at opspore ham. Mens de andre var nede hos slikmutter, opsporede schæferhunden Niels. Da de kom tilbage, havde Niels skidt i bukserne af skræk over, at der lige pludselig var kommet en schæferhund og knurret af ham. Da de så havde været til jubilæum for et år siden, havde Carsten lavet en spøg med Niels, som havde været dråben, der fik glasset til at flyde over. Så nu da alle havde svaret på, om de kom til begravelsen, skriver de alle sammen, at Carsten er en idiot pga. af alle de ting, at han har gjort dengang.

De skriver også, at de troede, han var blevet for stor til narrestreger gennem årene og finder det dybt uacceptabelt den måde, at han opførte på sig ved jubilæet. Der er én der fortæller, at Niels har haft flere mislykkede selvmordsforsøg og, at han har gået til psykiater for at kunne få selvtillid til at gå med til jubilæet og møde sine gamle kam-merater som han frygter. Da Carsten så laver et sidste nummer, bryder Niels simpelthen sammen. Alle hader nu Carsten, selvom han troede, at han havde en masse gamle venner, som glædede sig til at se ham, lige så meget som han glædede sig til at se dem igen. Men de afskyr ham, og han vælger derfor ikke at tage med til begravelsen. 


Stykket er rigtig godt spillet af Rene Foshammer og de 40 minutter stykket varer er godt givet ud.

8.B's meninger:

Man skal kunne sætte en grænse se, hvornår det ikke er sjovt længere. Man skal ikke more sig på andres bekostning, og man skal tænke på konsekvenserne. Carsten er langsomt opfattende. Han forstår først, at han har gjort noget galt, da han har læst det 5 brev, hvor der er en, der kalder ham en idiot. Carsten henvender sig meget til publikum og bruger publikum selv til at få sit budskab ud. Han fægter meget med arme og ben, og han bruger sin krop meget. Han er sjofel og egoistisk. Han er følelseskold og bevidst naiv, og så er han grænseoverskridende. Han er god til at fylde scenen ud uden en hjælper. Han holder hele tiden øjenkontakt med en fra publikum. han har et smittende og ondskabsfuldt grin. Han taler højt og klart. Carsten virker som en karlsmart og kommer med dumsmarte bemærkninger. Hans tøj og sprog passer til hans væremåde. Han fører sig frem og er overfladisk. Til sidst da han forstår det hele, bliver han stum, og han får dårlig samvittighed. Han henvender sig igen til publikum og siger, at vi jo også grinede med på hans historier. 

Han prøver at lægge skylden fra sig fordi, at han jo ikke vil have skyldfølelse, selvom han allerede har det. 

Louise P 8.B

Jeg synes, at det var et godt teaterstykke, som fik tankerne i gang hos mig. Budskabet var tydeligt "Kun for sjov" drillerier må kun være for sjov, og man skal vide hvor grænsen for sjov til direkte mobning er. 

Mobning er i dag noget, som ikke kun sker, når man er barn, men også som voksen. Derfor er det godt, at man for rettet sin opmærksomhed på mobning og gerne på en sjov og anderledes måde gennem teater.

Anne Louise 8.B

Jeg synes, at det var et utroligt godt og underholdende stykke på trods af, at det kun blev opført af en person. Ikke blot var der mange morsomheder blandt replikkerne, der var også en masse små detaljer i det relativt korte stykke, som gav tilskuerne noget at tænke på bagefter. Endvidere havde stykket en en vigtig morale, der kan overføres til ens dagligdag. Rene Foshammer spillede sin rolle godt. Og hele tiden blev kontakten til publikum holdt ved lige.

Forestillingen spillede for 9 klasse, Gelsted Skole.

Efterfølgende fik eleverne opgaven: Lav en anmeldelse på stykket, og deres lærer sendte følgende 2 anmeldelser, der med lærens ord, "afspejler resten af klasses holdning"

Nicola 9 klasse, Gelsted Skole:

"Kun for sjov"

Et teaterstykke om mobning og følgerne.

Der er en skuespiller, Carsten. Han fortæller om sit liv som barn i folkeskolen sammen med alle gutterne. Slænget. Om, hvor sjovt de havde det, og hvad de gik og mobbede kammeraterne med. De tager det ikke alvorligt og tænker ikke videre over følgerne af deres drillerier. Så, 20 år efter, er der klassefest for alle de gamle elever. Og de er alle faldet tilbage i deres gamle roller, uden at vide det. De har det sjovt,Carsten er toast-master så der bliver rigtig rodet  op i alle de gamle minder, gode som frygtelige.

Og som følge af dette dør Niller et år efter.

Ingen var klar over hvad der var sket. Men han havde begået selvmord. Mistet selvtil-liden i de små klasser og har aldrig kunnet leve ordentligt i samfundet. De vidste ikke de var skyldige, hele slænget.

Var det deres skyld? Hvorfor? Det hele  var jo kun for sjov!?

Det er utrolig godt at en person kan skildre sådan en situation fra hverdagen, så godt. Vi er selv med på alt det sjove og ser først alvoren til sidst. Vi lever ind i stykket. René Foshammer gør det virkelig godt. Lever sig ind i Carstens rolle. Og er lige så  uforstå-ende over situationens alvor, som vi er. 

Og da det går op for ham slutter stykket, og vi må selv tænke videre. Og det gør vi.

Er vi virkelig også selv sådan? Er det os han afspejler? Og ja, det er det. Vi er nok bare ikke klar over det. Og det er nok ligesom det der er hensigten. At vi må lære at behandle andre godt, også dem der er anderledes. Og også selvom vi selv syntes, det er kun for sjov, den mobning der er påbegyndt. Men senere...

Maria 9 klasse, Gelsted Skole:

Teaterstykket her handler om mobning. Det er et enkelt teaterstykke som handler om noget meget alvorligt. Det går ud på at Carsten skal til begravelse hos sin gamle klassekammerat, Niller. Carsten har fået nogle breve fra resten af det gamle slæng med hensyn til begravelsen. Dem åbner han så hele vejen gennem stykket, samtidig  med at han fortæller om alle de sjove ting ham og slænget lavede dengang de gik i skole. Det er et meget humoristisk stykke hele vejen igennem indtil slutningen, hvor det går op for Carsten, skuespilleren, og også publikum, at alle de sjove ting slænget havde lavet med Niller, faktisk var utrolig alvorlige!

Stykket er utrolig godt lavet. Det er utroligt at en person kan fortælle så meget på en gang, og så uden at det bliver kedeligt.  Man bliver faktisk også lidt overrasket og chokeret over stykkets budskab, som jo først kommer rigtig frem i slutningen. Det er et meget alvorligt teaterstykke på trods af titlen, som mere får folk til at tænke på noget godt.

Jeg kan vældig godt lide stykket og synes  at det især er godt at det er skoleelever der ser det, fordi det får dem til at tænke en ekstra gang over de mobbende bemærk-ninger, man kan "komme til" at sige.

Og man kan også se her hvad der kommer ud af mobning også selv om det kun er for sjov. 

Så kan man måske nå at stoppe mobningen før det er for sent!

© René Foshammer 2014