Tro Håb og Næste(n) Kærlighed

Anmeldelse “ Tro, Håb og Næste(n)kærlighed” Herning Folkeblad af Anders Udengaard


UDEN FORMYNDERI


Snedig instruktør formår at undgå løftede pegefingre

En teaterforestilling for unge, der behandler temaer som religion og kriminalitet. Det lyder umiddelbart ligeså formålstjeneligt som når Sundhedsstyrelsen laver rap-numre, der skal advare mod stoffer; velment men ganske uden effekt. Desværre er det en faldgrube vi ofte går i. De unge lytter mærkeligt nok sjældent efter, når vi forsøger at øse ud af vores livsvisdom ( det må være noget med samfundet i dag, for sådan var det i hvert fald ikke, da jeg var ung), og derfor prøver vi i den bedste mening at tale deres eget sprog, hvilket vi ikke kan og måske heller ikke skal.

Derfor anså jeg da også på forhånd  Teatertruppen Replikkens ” Tro, Håb og Næste(n)kærlighed” for at være et noget dumdristigt foretagende, endnu en af den slags løftede pegefingre som jeg huske så tydeligt fra mine egne teenage år. Så er det sagt, og nok spalteplads er gået til spilde med at fortælle, hvad forestillingen ikke er.

For Rikke Bendsen, der er ansvarlig for stykkets udformning, har været yderst snedig på mindst to punkter. Dels lader hun både den yngre og den ældre generation være repræsenteret med deres respektive styrker og svagheder, og dels begrænser hun sig til nøgternt at beskrive en situation og dens problemstilling. Dette virker fremragende, fordi aktørerne i deres gensidige fejlbarlighed ikke fremstår som voksne i klovnekostumer, der overdrevent naivistisk forsøger at pakke en morale ind i slikpapir. Ganske vist munder historien ud i en forløsning, men denne undgår at give endegyldige svar, som målgruppen da også ville forkaste uden blinken.

OM TRO

Det handler om kristendom, og det handler om ungdoms dårskab. Men det handler først og fremmest om tro. Troen på menneskets basale godhed og troen på at forskellige meninger om selve begrebet tro i virkeligheden handler om semantik og ikke, hvad der er rigtigt eller forkert. Kort sagt, at vi er enige om det, der er væsentligt, men taler forbi hinanden.

Da denne problemstilling er både universel og tidsløs, er forestillingen hverken nyskabende eller progressiv. Den fortæller ikke noget, som ikke er fortalt før, men til gengæld gør den det godt. Den pædagogik som vi udsætter vores børn for har gennem tiden udviklet sig fra ren indlæring, hvor fader ved bedst over halvfjerdsernes humanisme, hvori voksnes indput var mere eller mindre bandlyste til nutidens kritiske pædagogik, der anerkender, at al udvikling sker i et samspil mellem generationerne. Med ”Tro, Håb og Næste(n)kærlighed” er denne erkendelse også nået ind i teatrets verden, og for dette fortjener alle implicerede stor ros.

KLÆDER HINANDEN

De to medvirkende klæder rollerne og hinanden fint. René Foshammer, der også er ophavsmand til Replikken, gør det fremragende som den autoritære faderfigur, der viser sig alt andet end urokkelig. Maria Schwarz Lausten er en ung kraft, som stadig lærer faget. Hun kan virke en smule febrilsk til tider, men viser stor styrke i sine mere stille stunder og overrasker både publikum og sin medspiller med en formidabel sangstemme. Forestillingen spiller igen i aften på Team Teatret og er absolut anbefalelsesværdig. Den kan også opsættes på bestilling, hvilket er direkte tilrådeligt. Jeg sværger på tro og love overfor folkeskolelærerne og andre, der arbejder med de større børn; der er sket meget siden vi fik at vide, hvad man kunne blive blind af.

Ang.: Evaluering af teaterprojekt i Holbæk Kirke.

Undskyld den sene tibagemelding,- ”skole-kirke-hjem-samarbejde” er en uvant kategori blandt alle vore mange andre samarbejder..!

I betragtning af hvor længe siden det er siden jeg så teaterstykket, er det bemærkelsesværdigt hvor klart det stadig står for mig.

Rent dramaturgisk udgør kirken en uforlignelig effektfuld kulisse, - og stykkets minimalisme understregede fint dens storhed.

For en stor gruppe af vores muslimske elever var det deres første kirke-oplevelse, og som jeg vurderer deres reaktioner en rigtig god en af slagsen.

Som lærer i kristendomskundskab på en multietnisk skole, synes jeg teater/kirke projektet på en god, ikke-forkyndende måde mødte eleverne i øjenhøjde.

Jeg er sikker på at de ældste klasser i kristendomskundskab på Bjergmarkskolen også i fremtiden vil være mægtigt glade for at deltage i et lignende arrangement.

Med Venlig Hilsen

Erik Irgens-Møller 

        lærer

Bjergmarkskolen

Børneteateravisen

Gud og hvermand

Troen er til debat i en beundringsværdigt underholdende forestilling uden frelste løsninger.

Med sin nye forestilling ”Tro, Håb og Næste(n) Kærlighed” viser Teatertruppen Replikken igen sin evne og vilje til at skabe ungdomsteater til tiden. Religioner er til debat, også i flere børne-og ungdomsforestillinger, og Gud! og hvermand udbasunerer offentligt, at de skam er troende.

Hvem og hvad de tror på, står som regel mere hen i det uvisse, end i Replikkens velskrevne, mundrette forestilling. Et flot forsøg på at klare begreberne og fylde substans i spørgsmålet om, hvad der kan gøre mennesker religiøse. Eller hvorfor man er forpligtet på sin tro.

Det altid debatsøgende teater har taget konsekvensen og inviterer publikum med indenfor i den danske folkekirke. Ja, helt op til det kulsorte alter, som designerflot lyses op af et kæmpestort, kridhvidt kors, der en enkelt gang tones over i rødt. En scenografi, der er skarp nok til både at tiltrække sig opmærksomhed og småprovokere. Mens kirkebænkene er af den traditionelle, kedelige slags i lyst træ.

Det er her hun har slået sig ned en sen aften. Den unge pige som kirkens præst ved et tilfælde får øje på, da han er på vej til et møde, og som han prøver at få til at forlade kirken. Men det går lige modsat. Mødet mellem de to udvikler sig hurtigt til et indædt og medrivende spil om kærlighed, ansvar og værdier, der ikke byder på frelste løsninger. Hverken for de to på scenen eller for publikum.

Religiøse anfægtelser

Med sig har pigen en meget stor taske, som hurtigt viser sig at være proppet med tyvekoster. Ikke hendes egne påstår hun, da præsten afviser, at det bare er vasketøj det hele, men kærestens. Hun stak af og lovede at gemme skidtet for ham, da hun uden at vide det – eller ville vide – noget om hans og vennens pistolrøveri, var med i bilen, som kørte galt og politiet dukkede op.

Nu har hun søgt tilflugt i kirken for at skjule sig for politiet. Religiøs er hun ikke – tværtimod.  ”Penge og sex” er hendes kække, hånlige svar til præsten om, hvad hun tror på. Får man problemer, er man alene. Alligevel forlanger hun salmer med gang i, en bibel, der handler om noget, som kommer unge ved osv. For så vil hun måske give Gud en chance og overveje, om kristendommen er noget for hende.

Splittet mellem forelskelse og loyaliteten mod en kæreste, der ikke er helt fin i kanten og dårlig samvittighed over for sine bekymrede forældre insisterer pigen dog på sin soleklare ret til at være ikke-troende. Selvom han slår stærkt på budskabet om næstekærlighed, ”køber” hun ikke uden videre præstens kristendom, men anklager ham for at ville manipulere. Mens den ensomme præst – og professionelle sjælesørger – provokeres både af hendes tiltrækkende ungdom og hendes usentimentale ærlighed. Hvilket tvinger ham til omsider at se sine egne, dæmoner og dybe, religiøse anfægtelser i øjnene. 

Randi K. Pedersen

En kirke fuld af konfirmander og forældre.

To skuespillere. Kirkerummet som scene.

Stykket “Tro, håb og næste(n) kærlighed” på programmet.

Fungere det?

Ja! Rigtig godt endda. 

Af flere grunde vil jeg tro. 

Blandt andet stor respekt for kirkerummets egenart og engageret skuespil.

Det lykkes gennem stykket troværdigt at berøre store og relevante emner som tro og håb, sandhed, fortielse og løgn. Responsen fra både forældre og konfirmander var rigtig god.

“Noget der kommer alle sammen ved” sagde en forældre. Konfirmanderne var efter forestillingen ikke i tvivl om, at den unge kvinde nemt kunne findes i virkeligheden.

Der var genkendelighed. De var lidt mere i tvivl om, hvorvidt præsten også kunne. 

Det er for så vidt naturligt nok, da de kender flere unge end de kender præster. 

Men jeg hørte det alligevel som et kompliment, da de hævdede , at præsten i stykket ikke særligt meget lignede mig. 

Hvorom alting er kan stykket i lignende sammenhænge varmt anbefalers. 


Chr. Poulsen, sognepræst i Snejbjerg 

Tak for en god og tankevækkende forestilling for vores konfirmander i Gentofte kirke.

Det var skønt at se konfirmanderne så opmærksomme og optagede af forestillingen.

De har efterfølgende fortalt, at de kunne genkende nogle af deres egne tanker – i den kvindelige hovedrolles holdninger og spørgsmål. (hun fik i øvrigt meget stor ros for sin troværdighed)

I det hele taget var det en forestilling, der stillede flere spørgsmål end den gav svar – og netop dét var noget af dens styrke.

Forestillingen gav bl.a. anledning til samtale om hvilken betydning kirken har eller kan have i det moderne menneskes liv.

Nogle syntes forestillingen var lidt lang – og at det var meget overraskende/voldsomt at se præsten reagere så kraftigt/vredt i nogle situationer..

For nogle var historien omkring John/præsten – lidt svær helt at forstå.

Men alt i alt en god eftermiddag – tak for det!

Bedste hilsener – og held og lykke fremover!


Maria Baastrup Jørgensen (præst ved Gentofte kirke)

© René Foshammer 2014