Vi venter..

Vi venter på Godot - hvad venter I på

Forfatter: Manuskript: Lotte Kjærup

Teatertruppen Replikken

Medvirkende: René Foshammer, Bo Larsen

Aldersgruppe: 8.9.10. klasser

Anmeldt af: Maj-Britt Mathiesen

De, som er bekendt med Samuel Beckett, vil vide, at hvis der er noget, han ikke er, så er det kedelig - svært tilgængelig - måske, men kedelig, nej. Alligevel er det, hvad forestillingen med den spidsfindige titel 'Vi venter på Godot - hvad venter I på?' blandt andet behandler -den handler nemlig om folks fordomme. Det er en forudsætning, at man er bekendt med Becketts absurde stykke fra 1952, hvis man skal have noget ud af forestillingen, for selve stykket får vi aldrig at se. Til gengæld ser vi to skuespillere, der forbereder sig til at spille det. En forberedelse, der i sin iscenesættelse og dialog på raffineret vis, afspejler mange af den oprindelige versions temaer og problematikker: Hvad er livets mening, hvad bør vi have ud af det og hvem styrer det? Samtidig med at behandle disse tungtvejende temaer, kommer de to skuespillere omkring adskillige andre interessante emner, for eksempel hvad er kunstens funktion og hvad kan overhovedet kaldes kunst? Diskussionen bølger frem og tilbage mellem de to venner og kollegaer, som hver især er repræsentanter for diametralt modsatte måder at leve livet på.

Den ene tydeligvis de lette løsningers mand og den anden helliget fordybelse og indsigt. Adskillige synspunkter kommer på bordet, og det er befriende, at der ikke opstilles et facit. På mange måder en dristig forestilling, som forventer noget af sit publikum og opfordrer til videre refleksion og diskussion. Stykket egner sig perfekt som supplement og inspiration, hvis man ønsker at behandle det absurde teater og denne traditions forfattere. Men det er en svær genre Teatertruppen Replikken har kastet sig ud i, for forestillingen svæver hele tiden mellem fakta og fiktion.


Børneteater avisen

Effektfuldt teater om at stoppe op og spille fordybelsen. 

Anmeldelse af Kirsten Dahl

De toppes og kævler og brokker sig ind af en kant. To skuespil-lere, der står og skal til og i gang med den seksogfyrre-tyvende gennemspilning af Samuel Becketts "Vi venter på Godot", bliver grebet på sengen af publikum. Vi er klar. Men det er de bestemt ikke. Alt flyder, intet er rigget til, og spillerne er endnu ikke kommet i deres kostume. Heldigvis da. For alt er selvfølgelig iscenesat. Lotte Kjærup har begået en begavet, stram og underholdende tekst, der parrer en aktuel diskussion med den gamle absurde klassiker. På udfordrende vis fletter Lotte Kjærup, små passager af Becketts tekst, og filosofiske overvejelser om, hvad teaterkvalitet er for en mærkværdig størrelse, ind i de to spilleres hverdagslige samtale. De to spillere er hinandens modsætninger. Det får teksten til at leve. Og skuespillerne bag, René Foshammer og Bo Larsen spiller løs med en timing og energi, så det er en ren fornøjelse.

Den ene, ham René Foshammer spiller, flyver og farer af sted som en løbsk fjernbetjening i det nu, han til stadighed er i tvivl om er det optimale sted for ham at være. At leve er for ham at improvisere sig frem i livets mange udbud. Nyt er for ham pr. definition noget godt.

Den anden, ham Bo Larsen er som skabt til, vil fordybelsen. Livet har ifølge ham så mange valgmuligheder, at vi ikke en-gang kan nå at forholde os til det, vi har valgt. "Skinnerne til det tog, vi kører i, bliver lagt, mens vi er på vej ud over afgrunden", som han siger. Derfor ønsker han at stoppe op og mærke efter. Mærke det magiske i stilheden, for eksempel.

Provokerende godt

Mellem lyspult, ledninger, værktøj og stativer sætter de to cowboybukse-klædte spillere en samtale i gang om livet og teatret. Bølgerne går højt. 

René Foshammers turbotravle spiller, der tripper efter at få en rolle på film eller tv, er ved at gå ud af sit gode skind af kedsomhed over den aktiondrænede Beckett-opsætning, han spiller med i. Ifølge ham ville en fægtescene pynte gevaldigt på spillet. 

Bo Larsens eftertænksomme-spiller udfordrer sin flyvske makker med nærgående spørgsmål, så som: "Sig mig, hvorfor er du her egentlig, når du har så lave tanker om dit arbejde?"

Det er også ham, som søsætter de dybere tanker om teatret og livet. Og ham, som sørger for, at det bladløse Beckett-træ bliver stillet op, at de får deres vagabondkostume på, og at de får sagt nogle af Becketts replikker.

"Vi venter på Godot-Hvem venter I på?" er et fornøjeligt og provokerende sus af godt teater. Et sus, som blafrer videre bagefter. Som et godt minde om en god energi og et veludført spil, og som katalysator for egne overvejelser om, hvad kvalitet er. I teatret og i virkelighedens verden.


© René Foshammer 2014